20 listopada 2012

Skrzyp

Skrzyp Polny (Equisetum arvense) należy do rodziny skrzypowatych. W Polsce rośnie aż 9 gatunków skrzypu, ale tylko Skrzyp Polny nadaje się do celów leczniczych. Występuje zazwyczaj na wilgotnych łąkach, polach w ogródkach, miedzach, kartofliskach, przydrożach, skarpach czy nasypach kolejowych. Jest uciążliwym chwastem dla rolników i ogrodników z powodu swoich długich kłączy, które pocięte z każdego odcinka dają nowe rośliny. Jest rośliną trwałą i niezwykle ciekawą botanicznie. Obok paproci i widłaków jest jedną z najstarszych roślin na świecie. Pochodzi z okresu dewońskiego sprzed 320 do 265 milionów lat gdy jeszcze rosły jako potężne drzewa. Nazwy stosowane potocznie/ludowe to: jodełka, jedlina polna, koński ogon, krzemionka kostka, sprzączka, koszczka, strzębka, jedlinki, chwoszcz. Wczesną wiosną z licznych, głęboko rosnących kłączy wyrastają brunatne, krótkie pędy zarodnikowe z niewielkimi listkami w okółkach, na szczycie których jest kłosek przypominający szyszkę. Dopiero potem (zazwyczaj w połowie wiosny) pojawiają się zielone pędy płonne osiągające wysokość 40 cm. Wyglądem przypominają niewielką jodełkę. Właśnie te pędy są surowcem zielarskim bo gromadzą krzemionkę (kwas krzemowy). Mają jej tak dużo, że przy potarciu w palcach aż skrzypią i stąd nazwa. Kiedy zbierać? Pędy płonne Skrzypu najlepiej zbierać od połowy lipca do końca sierpnia. Wtedy zawierają największą ilość krzemu. Suszyć w cieniu, w temperaturze nie przekraczającej 40 °C.



Obecnie, dzięki znaczącym postępom w dziedzinie biologii i medycyny skrzyp polny przeżywa prawdziwy renesans. Nauka odkrywa wreszcie skrzętnie skrywaną tajemnicę i przedstawia niezbite dowody o jego dobroczynnym wpływie na zdrowie i urodę.

Ziele skrzypu polnego to skarbnica wyjątkowych substancji o działaniu prozdrowotnym. Zawiera cenne flawonoidy, saponiny, związki mineralne, kwasy organiczne, sterole roślinne a przed wszystkim rozpuszcalną i łatwo wchłanianą krzemionkę. To właśnie krzem czyni ze skrzypu polnego zioło o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Od niedawna został także mianowany prawdziwym “pierwiastkiem urody”. Krzem obecny jest niemal w każdej tkance naszego organizmu sprawując kontrolę nad pracą i rozwojem komórek.


Skrzyp dla urody

Duże ilości krzemu znajdują się w skórze, włosach i paznokciach. Pierwiastek te czuwa nad utrzymaniem wilgotności tkanki łącznej, zapewnia skórze elastyczność, sprężystość i zdrowy wygląd, a także przeciwdziała procesom tworzenia się zmarszczek.

Często, w celach odmładzających bądź tez korygującyh sylwetkę wykorzystuje się żele silikonowe. Tymczasem angielskie słowo silicon oznacza krzem. Chociaż w zakresie produkcji implantów nie wykorzystuje się naturalnego krzemu, lecz polimery zawierające podejrzany związek węglowodorowy, to jednak można pokusić się o pewne porównanie i wyobrazić sobie, iż odpowiednia ilość krzemu w organizmie jest wstanie wypełnić, odmłodzić i uelastycznić skórę niczym silikonowe implanty. Ale to nie jedyny plus krzemionki zawartej w skrzypie polnym. Wyniki wielu badań sugerują, że krzem skutecznie powtrzymuje siwienie włosów, wzmacnia kruche i rozdwajające się paznokcie oraz zwiększa odporność na grzybice i zakażenia bakteryjne.


Skrzyp dla zdrowia

Bogactwo związków mineralnych i wielu substancji biologicznie czynnych zawartych w skrzypie polnym ma także ogromny wpływ na działanie ogólnoustrojowe. Zawarty w roślinie krzem nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych. Aktywność tego pierwiastka wspierana jest dodatkowo obecnością flawonoidów, które uszczelniają naczynia krwionośne oraz zapobiegają niekorzystnym przemianom tłuszczu w krwiobiegu. Wyciągi skrzypu polnego ze względu na swój złożony i bogaty skład odgrywają także istotną rolę w leczeniu wielu schorzeń układu pokarmowego, jak: zgagi, wrzody, zapalenia błony śluzowej, nadmierne krwawienia wewnętrzne (także miesiączkowe), ponadto ułatwiają gojenie się ran a także zapobiegają pękaniu naczynek. Zawarte w skrzypie krzemiany mogą łączyć się z wieloma związkami. Między innymi, tworząc w moczu substancje koloidalne hamują krystalizację minerałów i zapobiegają uciążliwym schorzeniom dróg moczowych. Krzem odgrywa także istotną rolę w procesie mineralizacji kośćca, zapobiega jego odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Świadczy o tym fakt, że na miejscu złamania kości, poziom krzemu podnosi się aż kilkadziesiąt razy.

Wyciągi skrzypu polnego, będące nie tylko źródłem łatwo przyswajalnej krzemionki, ale także wielu innych związków o działaniu leczniczym i prozdrowotnym, stanowią cenne uzupełnienie diety w wielu schorzeniach, zapewniają urodę oraz skutecznie przeciwdziałają przedwczesnym oznakom starzenia się.

Pędy płonne Skrzypu Polnego zawierają:
– Krzemionka – kwas krzemowy (3-16%),
– Flawonoidy,
– Sole mineralne,
– Kwasy organiczne,
– Alakloidy,
– Saponiny.

Herbatka:
Jedną czubatą łyżeczkę ziela zaparzyć 0,25 L wody.

Nalewka:
Potrzebujemy 10 g świeżego ziela, który zalewamy 50 g żytniówki i pozostawia przez 14 dni na słońcu lub w ciepłym miejscu. W ciągu tych 14 dni nalewkę należy codziennie wstrząsać.

Okład:
Świeżo zebrane ziele dokładnie umyć i rozetrzeć na papkę na drewnianej deseczce.

Półkąpiel:
Zalać na noc 100 g ziela zimną wodą. Na drugi dzień ogrzać do wrzenia i dodać do kąpieli. Kąpiel powinna trwać około 20 minut. Po kąpieli nie należy się wycierać tylko zawinąć w płaszcz kąpielowy i przez godzinę leżeć w łóżku. Podczas kąpieli woda musi sięgać powyżej nerki.

Okład „parowy”:
Dwie garści ziela włożyć w sito i zawiesić nad gotującą wodą. Gdy ziele będzie gorące i miękkie, zawinąć je w lnianą ścierkę i następnie przykładać na chore miejsce pozostawiając na kilka godzin na noc.



Ten artykuł znajdziecie również tutaj: przepis-na-kobiete.pl

2 komentarze:

  1. Kochany skrzyp :) Gdyby jeszcze był smaczniejszy i nie zostawiał takiej goryczki na języku :D I gdyby tak miło się go zrywało, jak miły jest dla organizmu :D Ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi,co się ma :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zaparzam razem z pokrzywą i muszę przyznać, że nie jest taka zła w smaku ta herbatka. Ale ja ogólnie uwielbiam wszystkie herbaty :)

      Usuń