30 maja 2013

Pan Cejrowski i kokos

Witajcie! Miało być dalej o porowatości włosów, ale obejrzałam "Boso przez świat" i naszło mnie do napisania o oleju kokosowym z bardziej technicznej strony.


Gdy Pan Cejrowski doszedł już do samego powstawania oleju z kokosa zauważył, że olej ten idealnie wygładza skórę, natomiast wyraził wątpliwość po co właściwie kobiety z wysp Vanuatu (wschodnie wybrzeże Australii) nakładają go na włosy. W tym momencie nawet Szanowny Małżonek zaczął się śmiać :D

Palmę kokosową znali już Hindusi 3000 lat p.n.e. Jest to roślina uprawna i użytkowa. Uprawia się ją g potrafi osiągnąć wysokość 20 m. Same liście mogą mieć po 6 m długości i 2 m szerokości. Skąd wiemy kiedy owoc jest dojrzały? Ano wtedy kiedy kokos spadnie na ziemię. Wtedy to już na 100% wiadomo, że owoc kokosa jest idealny.


Ale pierwszą rzeczą którą daje palma kokosowa są właśnie te ogromne liście. - od koszy po ozdóbki dla turystów. Z liści wykonuje się także strzechę na dachy, buduje się płoty i ściany domów.

Drewno kokosowe używa się do wyrobi mebli, gdyż jest ono bardzo trwałe. Kiedyś Hawajczycy robili z niego bębny, pojemniki i małe kajaki.
Owoc kokosa dojrzewa na palmie przez ok 12-15 miesięcy. I jest on pestkowcem, a nie orzechem (jak wiele osób sądzi). Kokos ma kształt lekko jajowaty i może ważyć nawet 8 kg. Zewnętrzna miękka okrywa orzecha kokosowego ma od 5 do 10 cm grubości i jest zbudowana ze ściśle splecionych włókien, zwanych kojrą. Kojra młodych orzechów jest delikatna i słodka. Jest też przysmakiem dzieci, które lubią ją żuć i wysysać. Ale przede wszystkim kojra ma znaczenie przemysłowe, gdyż włókna, z których jest zbudowana, są bardzo mocne, trwałe, elastyczne i nie gniją przez bardzo długi czas pod wpływem wody zwykłej i wody morskiej. Doskonale nadają się na liny dla statków morskich, na sznury, tkaniny, chodniki i dywany oraz wycieraczki. O wyrobach z kojry na Jawie pisali już w XI wieku arabscy podróżnicy, a Marco Polo w dwa wieki później. Obecnie najwięcej wyrobów przemysłowych z kojry produkują Indie.

Jeśli zdejmiemy z kokosa dojrzałą kojrę, ukaże się kulisty, częściej wydłużony orzech okryty twardą skorupą. Na jednym z końców orzecha znajdują się trzy zamknięte cienką, niezdrewniałą błoną otwory, przez które może kiełkować znajdujące się wewnątrz nasienie. Wewnątrz jest on wyścielony 1-2-centymetrową zbitą i twardą warstwą śnieżnej białości jądra orzechowego (bielma). Samo wnętrze orzecha wypełnione jest sokiem kokosowym, przezroczystym lub lekko zmętniałym, przypominającym rozcieńczone mleko i nazywanym z tego względu mleczkiem kokosowym. Tak więc jądro kokosowe ma konsystencję zarówno twardą (przy wewnętrznej powierzchni skorupy), jak i miękką lub nawet zupełnie płynną (w samym środku orzecha). Grubość poszczególnych warstw zależy od stadium dojrzałości owocu.


Dojrzałe jądro orzecha kokosowego zawiera około 50% wody, 25-35% tłuszczu, 4% białka i 8% cukrów. Jest bardzo pożywne nie tylko ze względu na wysoką kaloryczność, ale i z powodu wyjątkowej jakości zawartego w nim białka. Otóż białko orzecha kokosowego całkowicie zastępuje w diecie białko zwierzęce i z tego względu kokos jest szczególnie ważnym surowcem spożywczym w diecie wegetariańskiej.

Twarde bielmo kokosowe, wysuszone na słońcu lub piecu, nazywa się koprą. Koprą zawiera tylko 7% wody, natomiast 60-70% tłuszczu, 14% cukrów i 7% białka. Pewną ilość kopry miele się na płatki zwane wiórkami kokosowymi czy mączkę kokosową.

Z kopry wyciska się bardzo cenny olej, spożywczy i używany w technice, nazywany ze względu na konsystencję "masłem kokosowym” (Oleum seu Butyrum Cocois, ang. Cocos Butter). Tłuszcz ten w temperaturze poniżej 20-26 °C ma konsystencję stałą, przypominającą masło, natomiast w temperaturze wyższej (czyli po podgrzaniu) jest płynny jak olej. Ten bardziej mętny używa się do celów spożywczych. Z kolei produkt czysty i przeźroczysty kobiety używają jako kosmetyk. W 19 minucie filmiku Pan Cejrowski właśnie o tym wspomina. 

Olej kokosowy zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90%), w tym: około 44% kwasu laurynowego, do 18% kwasu mirystynowego, 11% kwasu palmitynowego, od 5 do 11% kwasu kaprylowego, od 4 do 9% kwasu kaprynowego, 6% kwasu stearynowego, około 7% kwasu oleinowego, 2% kwasu linolowego i od 0,5 do 1,5% kwasu kapronowego.


Olej kokosowy wspaniale nawilża i odżywia skórę. Jest stosowany w czystej postaci do nacierania ciała i do masażu oraz jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej i pękającej skórze, Szczególnie polecany jest dla skóry dojrzałej ze względu na mocne oddziaływanie nawilżające. Łagodzi skutki upływającego czasu i pomaga niwelować efekty starzenia. Jest polecany dla skóry uszkodzonej przez słońce skóry jako substancja łagodząca i ułatwiająca gojenie. Jest również stosowany w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Często jest stosowany w postaci czystej do nacierania włosów, co przynosi efekty nieosiągalne w przypadku stosowania innych substancji nawilżających. Olej kokosowy ma działanie "chłodzące" i uspokajające. To decyduje o jego potencjale pozytywnego oddziaływania dla zdrowia.



Mało jest roślin tak wszechstronnie przez człowieka wykorzystywanych jak palma kokosowa. Wprawdzie rodzaj Cocos zawiera ponad 30 gatunków, jednak tylko palma kokosowa ma tak wielkie znaczenie gospodarcze, występowanie innych jest ograniczone, a ich wartość handlowa niewielka. W sanskrycie palma kokosowa znana jest pod nazwa „kalpa vriksha”, co znaczy „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”, w języku malajskim znana jest jako „pokok seribu guna”, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, na Filipinach nazywa sie ja „drzewem życia”, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku mówią o owocu palmy kokosowej - „lekarstwo na wszelkie choroby”.

I na koniec "Boso przez świat" odcinek 59 - KOKOS


Ten artykuł znajdziecie również tutaj : przepis-na-kobiete.pl

żródło: 12345

13 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis, czytałam go z prawdziwą przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Troszkę nad nim siedziałam. Cieszę się, że Ci się spodobał :)

      Usuń
    2. Zgadzam się :)
      Swojego czasu jadłam łyżkę oleju kokosowego dziennie. Nie byłam niestety systematyczna...

      Usuń
  2. Bardzo, bardzo, bardzo ciekawy artykuł! Jestem pod wrażeniem, mogę go u siebie podlinkować?

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wyszedł mi tak jak powinien :)

      Usuń
  4. Bardzo mi się spodobało to jak napisałaś ten post ;p Jest bardzo ciekawy i mimo tego że jest tego dużo to czyta się wszystko jednym tchem i z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie, że przypadł Ci do gustu :)

      Usuń
  5. Muszę się w końcu na niego skusić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się ten post. A co do oleju kokosowego to rzeczywiście jest świetny, sama go stosuję na włosy i skórę - wyjątkowy kosmetyk :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam Cejrowkiego :D
    jestem na każdym spotkaniu z nim w Krk ! :D

    OdpowiedzUsuń