20 sierpnia 2013

Olej arganowy czyli płynne złoto

Olej arganowy - inaczej "płynne złoto" lub "złoto Berberów". Jest zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność oraz pracochłonny proces pozyskiwania.



Argania żelazna, drzewo arganowe, Argania spinosa (L.) Skeels jest drzewem występującym w Maroku. Nigdzie, poza Marokiem, nie udało się wyhodować drzewa arganiowego tak, by owocowało. Rośnie w południowo-zachodniej części kraju, w regionie Souss, między Agadirem, Marrakeszem i Essaouirem oraz w pobliżu Oujda, na terenach obejmujących 700 - 800 tys. ha. Obszar ten od 1998 roku posiada status „Rezerwatu Biosfery Arganeraie” przyznany przez UNESCO, a samo drzewo wpisane jest na listę Światowego Dziedzictwa.


Drzewo arganowe jest idealnie przystosowane do ostrego klimatu, suchego i ubogiego w sole mineralne. Korzenie arganii wrastają głęboko (do 30 m!) w poszukiwaniu wody gruntowej, tym samym pomagają rozpulchniać ziemię i zapobiegają erozji, stanowiąc naturalną barierę przeciwko pustynnieniu terenów. Cierniste drzewo dorasta do 10 m wysokości, jego korona ma średnicę do 14 m. Argania żyje i owocuje średnio 150-200 lat, spotykane są okazy około 400-letnie. Na pierwsze owoce trzeba czekać pół wieku. Pień arganii jest często poskręcany i sękaty, co pozwala kozom wspinać się na drzewa, zjadać ich liście i owoce. Te owoce są dla kóz wielkim przysmakiem. W Maroku często można spotkać ucztujące na arganiach kozy. Owoce arganii są żółte, przypominają spiczastą oliwkę lub śliwkę. Wewnątrz są pestki, tzw. orzechy, niemal 3-krotnie większe od laskowych. W nich z kolei są nasiona, mniejsze od ziarna słonecznika, zawierające olej. Skorupa orzecha arganowego jest 16 razy twardsza od skorupy orzecha laskowego.


Argania spinosa zwana jest drzewem życia, dostarcza bowiem surowca w postaci oleju arganowego, który jest nie tylko produktem żywnościowym, ale posiada własności lecznicze. Dostarcza bardzo twardego drewna, stąd określenie drzewo żelazne. Drewno jest wykorzystywane do wykonywania mebli oraz do dekorowania niektórych skrzyń wyrabianych w Essaouirai. Drewno i łupki orzechów są też wykorzystywane jako paliwo do gotowania. Wytłoczyny z orzechów służą jako pasza dla zwierząt. Tłoczeniem oleju arganowego, zgodnie z tradycją, zajmują się marokańskie kobiety.


Produkcja oleju arganowego, która w większości nadal wykonywana jest metodami tradycyjnymi, jest długim procesem. Każdy orzech musi być otwarty, aby można było wyjąć ziarna i mówi się, że produkcja jednego litra oleju trwa około 20 godzin. Z jednego drzewa arganowego uzyskuje się około 30 kg owoców, a następnie z tej masy około 1 litr oleju. Szacuje się, że rocznie zbieranych jest około 350 tys. ton owoców i ok. 11 mln. litrów oleju. W porównaniu, oleju z oliwek rocznie uzyskuje się ok. 2,4 mld. litrów.


W ostatnich czasach zaczęto mechanicznie tłoczyć olej, co znacznie skróciło czas, jaki poświęcano na wyprodukowanie 1 litra oleju. Poza tym, podczas mechanicznego tłoczenia nie dodaje się już wody do oleju, dzięki czemu olej może być dłużej przechowywany. Najbardziej czasochłonne w procesie produkcyjnym rozbijanie orzechów nadal wykonywane jest ręcznie.

Olej arganowy, o lekko gorzkawo-orzechowym smaku i takim zapachu, wykorzystywany jest od wieków w tradycyjnej kuchni marokańskiej, także w medycynie i kosmetyce naturalnej. W temperaturze pokojowej jest ciekły, ma długi okres trwałości. Składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych.


Jest bogaty w witaminę E (670 mg/kg), której ma dwukrotnie więcej niż oliwa z oliwek (320 mg/kg). Zawiera prawie 100 substancji czynnych, w tym pięć grup związków antykancerogennych: karoteny (300 mg/100 g), polifenole (5,6 mg/100 g) o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwrodnikowym, sterole (160 mg/100 g), w tym spinasterol, schotenol, stygmasterol regenerujące naskórek, tokoferole (62 mg/100 g), alkohole triterpenowe (150 mg/100 g), tirukallol łagodzący objawy alergii.  

Zastosowanie oleju arganowego: 
  • wzmacnia system immunologiczny,
  • obniża zawartość tłuszczu we krwi,
  • poprawia krążenie,
  • reguluje ciśnienie,
  • zwalnia proces starzenia się,
  • regeneruje już zniszczone i chore komórki,
  • dezynfekuje,
  • pomaga przy odbudowie tkanki łącznej, przemianie materii, w okresie klimakterium,
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe,
  • posiada właściwości antyoksydacyjne,
  • może być stosowany przy chorobach układu krążenia, zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy, zapobiega chorobom Alzheimera, Parkinsona, chorobom skórnym, reumatycznemu schorzeniu stawów, 
  • jest skuteczny przy podwyższonych wartościach cholesterolu, 
  • łagodzi bóle stawowe (reumatyczne) i bóle mięśni, 
  • wykazuje właściwości antyseptyczne, ochronne, ujędrniające i wygładzające.
  • olej arganowy nawilża i ujędrnia skórę, 
  • działa rewitalizująco,
  • przeciwdziała procesom starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność i jędrność, wspomaga odnowę komórek, 
  • chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza, uspokaja podrażnioną skórę, 
  • działa przeciwzapalnie,
  • łagodzi objawy trądziku, alergii, 
  • dzięki obecności witaminy E, doskonale chroni komórki organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników,
  • jest znakomitym olejkiem do opalania, ponieważ skutecznie chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych, do stosowania po kąpieli słonecznej, gdyż łagodzi podrażnienia i poparzenia skóry,
  • przeznaczony jest dla skóry wrażliwej, dojrzałej, alergicznej, trądzikowej i suchej, stosowany także przy chorobach skórnych, 
  • regeneruje naskórek (także przy egzemie, bliznach), 
  • stymuluje proces oddychania wewnątrzkomórkowego, neutralizuje wolne rodniki, chroni tkankę łączną,
  • jest bardzo dobrym środkiem do masażu ciała,
  • stosowanie oleju odbudowuje płaszcz hydrolipidowy i zwiększa zawartość składników odżywczych w skórze,
  • olej arganowy znalazł zastosowanie w kremach pielęgnacyjnych na noc, w produktach przeznaczonych do pielęgnacji okolic oczu i ust, olejkach przeciwsłonecznych, maseczkach, 
  • wykorzystywany jest w produkcji mydeł i szamponów, dodawany do lotionów po goleniu,
  • można go stosować do wmasowywania w miejsca pokryte cellulitem, zabieg ten powoduje widoczną poprawę stanu skóry,
  • wpływa wzmacniająco na włosy i paznokcie - w celu polepszenia kondycji włosów, należy wmasować go w skórę głowy i włosy, pozostawić na minimum pół godziny, następnie zmyć szamponem. Już po kilku zastosowaniach widoczny jest rezultat. Włosy są mocniejsze, grubsze i lśniące. Wmasowany w ręce i w paznokcie naturalny olej arganowy nadaje skórze wilgotność i sprawia, że staje się delikatna. Paznokcie przestają się łamać i są twarde już po kilku zastosowaniach, 
  • olej nadaje się znakomicie do pielęgnacji ciał niemowląt, zabezpieczając je zwłaszcza przed odparzeniami.
Jak widzicie olej ten ma mnóstwo właściwości dobroczynnych - sama nie zdawałam sobie sprawy, że jest tego aż tyle :) Teraz tym bardziej będzie mnie kusić z półek sklepowych. Czy ktoś z Was używał tego olejku i jest w stanie potwierdzić jego dobroczynne działanie?

Ten artykuł znajdziecie również tutaj:
przepis-na-kobiete.pl

źródła: 1234

5 komentarzy:

  1. woow , jeszcze go nie stosowałam na włosy , ale jestem zadziwiona ile ma tych właściwości ; o
    chciałabym zobaczyć koze na drzewie :D to dość dziwne xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też ta koza najbardziej zainteresowała :D

      Usuń
    2. Kozy to już przesłość :) W lokalnym zastosowaniu tak, ale nie w przemysłowej produkcji.

      Usuń
  2. w rossmanie jest za 20zł 150ml olejku arganowego :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj.
    Moje włosy są wysokoporowate (kręcone, suche, wyglądają na wiecznie zniszczone), koloru słoneczny blond, niefarbowane, bez żadnych zabiegów fryzjerskich, nie używam prostownicy ani suszarki - żadną temperaturą ich nie katuje, sięgają do zapięcia od stanika, przetłuszczają się na górze, od skalpu, teraz wypadają dużymi ilościami.
    Od stycznia mniej więcej zaczęłam z większą świadomością o nie dbać - stosować olejowanie, naturalne maski, lekkie szampony, czasami odżywka drogeryjna (sporadycznie). Ostatnio zauważyłam, że przyciemniły mi się trochę od skalpu (myślę, że mogło to być przez stosowanie olejku rycynowego bądź oliwy z oliwek). I właśnie tu mam do Ciebie pytanie..
    Powiedz mi jakiego typu oleji powinnam używać aby już ich nie przyciemnić? Jakie naturalne maski są dobre dla włosów blond, ogólnie poprawiające kondycję? Jakie sklepowe - drogeryjne czy apteczne odżywki itp. mają dobry skład, które polecasz do włosów o moim odcieniu? Jak ogólnie powinnam dbać o włosy wysokoporowate, opisane powyżej?
    Zwracam się do Ciebie bo wiem, że jesteś biegła w tym temacie i chciałam zasięgnąć opinii.
    Z góry bardzo dziękuję.

    OdpowiedzUsuń